Om oss

Bodø bueskytterforening ble stiftet 27. april 1961. Vi er en klubb med et godt miljø for skyttere i alle aldre og i alle divisjoner. Du er like velkommen hos oss om du vil skyte litt av og til for moro skyld eller satse på å gjøre det stort innen bueskyting.

Vi er en liten klubb, med for tiden rundt 50 medlemmer (ikke riktig alle er aktive skyttere). Vi har et sammensatt og godt miljø. Vi har medlemmer fra ca 10 år og til oppi 70-årene. Vi er opptatt av at alle skal ha det hyggelig sammen og skal kunne utvikle seg som bueskytter innenfor egne forutsetninger og ambisjonsnivå. 

Klubbens historie

Foreningens far var Halvdan Orø, forretningsdrivende som eide firmaet Nord-Norsk Skoleservice. Med seg i en kjernegruppe de første årene hadde han Lars Larsen, Arnt H. Johansen, Reidar Nordlie og Valla Fygle.

En målsetting helt fra starten var å få startet andre foreninger i Nord-Norge og allerede året etter, i 1962, ble følgende klubber stiftet:

 • Harstad Bueskyttere
 • Mo i Rana Bueskyttere
 • Innstranden Bueskyttere

En annen sentral person i kubbens histore var Knut Ness, som kom inn som leder av BBF allerede på 1970-tallet. Han var primus motor i foreningen helt til midten av 1990-tallet selv om han ikke selv satt som leder hele denne perioden. Han var dessuten aktiv i etableringen av en rekke nye klubber rundt om i fylket.

I deler av perioden var aktiviteten meget lav, men Knut ga aldri opp og gjennomførte stevner selv om kun 3-4 personer stilte til start. For sitt langvarige sterke engasjement har han mottatt ærespriser både lokalt og i Bueskytterforbundet. Han var også opptatt som medlem av den nasjonale eksklusive foreningen «Buens væpnere». Uten Knut Ness er det slett ikke sikkert at det i dag hadde eksistert noen bueskytterforening i Bodø.

Vi må også nevne en person til som må ta del av æren for at kubben har overlevd til i dag - Ole-Henrik Iversen. Han var med som junior på 1960-tallet, og tok opp bua igjen i 1991. Han har siden hatt flere sentrale verv både i klubben og i Nordland Bueskytterkrets, og han har hatt verv i Norges Bueskytterforbund. Han har trådt til og sørget for å holde klubben i drift i flere perioder når det ikke har vært andre lederkandidater. I dag er han fortsatt en verdifull ressurs for oss med sin lange erfaring og utstrakte kunnskap om bueskyting og regelverk.

Klubb på flyttefot

Utendørs har vi hatt banen vår på Breiva helt siden begynnelsen av 1960-tallet. I starten benyttet vi en en gammel høyløe som lagerrom for skytematter og annet utstyr. Det nåværende klubbhuset ble etablert på Breiva midt på 1990-tallet. Dette stedet har vært hjemmet vårt, mens vi innendørs har hatt tilholdssted/innendørs treningslokale på flere ulike steder:

 • Loftet på Bodø Gymnas
 • Kleivåsen tilfluktsrom
 • 12-meters bane i Bodø Svømmehall
 • Rensåsen tilfluktsrom
 • Hunstad barneskole sammen med Bodø Sportsskytterklubb (her holder vi fortsatt til)

Stevner og mesterskap  

Kalottmesterskapet har lange tradisjoner. Det ble avhold et mesterskap i Bodø på 1960-tallet, men dette ble desverre ikke helt vellykket. Etterpå konkurrerte svensker og finner årlig og Norge kom først med som fast deltaker i 1980. Polarsirkeltreffen, nå Grensetreffet, også kjent som Storjordtreffet, ble etablert som fast større stevne allerede på første halvdel av 60-tallet og har siden vært avholdt hvert eneste år. I tillegg til å delta på stevner til de andre klubbene i landsdelen hadde man allerede på 60-tallet samkvem med bueskyttermiljøene i Nord-Sverige, spesielt i Storuman, Lycksele og Umeå. I dag er det spesielt Luleå og Boden som tar turen over grensa.

Bodø Bueskytterforening har stått som arrangør av 4 norske mesterskap. Vi arrangerte Nord-Norges første utendørs NM i 1990, på Hovdejordet. Nina Morvik var klubbens første gullmedaljør. Vi har også arrangert innendørs NM i 1995, 2003 og 2011.

I 2017 var vi teknisk arrangør for bueskyttergreina i Barents Summer Games.

Når det gjelder sportslige prestasjoner har foreningen hatt følgende personer med i landslagstroppen:

 • Lars Larsen
 • Arnt H.Johansen
 • Thor-Viggo Skille

I tillegg har Bodø Bueskytterforening fostret to norske mestere:

 • Valter Kristiansen (red.: Mulig vi må gi æren for å ha fostret han til noen i Vesterålen)
 • Nina Morvik